21. joulukuuta 2017

Alaskanmalamuutit Nanuq & Desna
Alaskanmalamuutit Nanuq ja Desna, kuva: Joni Kauppinen

Sain kehrättäväkseni erän alaskanmalamuuttien harjattua karvaa. Rotu oli minulle uusi tuttavuus kuituna. Karva oli peräisin alaskanmalamuuteista nimeltä Nanuq ja Desna.

Karvaerä sisälsi hyvin monen mittaista karvaa. Ensimmäisellä vilkaisulla luulin osan olevan leikattua karvaa, mutta selvisi kaiken olevan harjattua. Jouduin valikoimaan pisimpiä kuituja kehrättäväkseni, mutta silti lopputuloksessa on eripituista karvaa. Kuitu oli villavaa ja takutonta, joten sain työstettyä sen ilman karstausta. Säikeen vahvuus vaihteli eripituisten karvojen vuoksi, mutta kaksisäikeinen lanka on tasapainoista tästä huolimatta. Erästä jäi osa käyttämättä juuri kuidun lyhyyden vuoksi. Kokeilen ehkä huovuttaa siitä jotain tulevaisuudessa.

Pesin valmiit langat astianpesuaineella ja yllätykseksesi tästä kevyestä kuidusta lähti yli 5 % painosta pois pesussa. Tässä karvassa rasva ei tunnu, vaikka sitä on oltava runsaasti. Huuhtelin lopuksi langan etikkakylvyssä ja kuivatin vyyhdit pönttöuunin lämmössä. Tämä lanka kuivui todella hitaasti - se tarvitsi kolme vuorokautta aikaa kuivumiseen. Hyvin erikoinen karva ominaisuuksiltaan kaiken kaikkiaan!

Valmista 100 % alaskanmalamuuttilankaa syntyi n. 700 grammaa. Lanka on kevyttä, pehmeää ja superlämmintä. Tällainen arktisen alueen rodun pohjavilla on varmasti niitä kaikkein lämpimimpiä kuituja, mitä olemassa on. Lanka soveltuisi mainiosti esim. ylellisen villapaidan tai jonkun muun isomman neuleen raaka-aineeksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti