25. marraskuuta 2013

Barbet Ami

kuva: Kristiina Joensuu

Viikonlopun projektina oli barbet-rotuisen Amin karvan kehrääminen - ensimmäinen isompi kehruu-urakkani. Amin turkki oli ajeltu ts. karva oli leikattua ja noin 5 senttiä pitkää. Karstasin sen aiemmin ja se tuntui helposti huopuvalta. Karvassa oli pehmeä tuntu ja se oli ihanan väristä!

Barbet-karvan kehräys vaati täsmälliset asetukset Bliss-rukissani. Kun karva oli suhteellisen lyhyttä ja hienoa, säie katkesi, jos veto oli liian kova tai kierrettä syntyi liikaa. Jouduin myös säätämään jarrua kehräyksen aikana, sillä valmis säie oli rullalla sen verran painavaa, että täyttyvä rulla vaati kovemman jarruvastuksen.

Valmis lanka vyyhdeillä
Karva oli pehmeää ja mukavaa kehrätä. Kehräsin monta tuntia samalta istumalta. Karva pöllysi aika lailla ja villasukkien pohjiin tarttunut irtokarva huopui kiinni sukkiin! Kertasin erän kaksisäikeiseksi langaksi.

Pesin valmiin langan teatreeshampoolla ja huuhtelin kylmä-kuuma-kylmä-tekniikalla. Viimeiseen huuhteluveteen laitoin lorauksen etikkaa. Mätkin valmiita vyyhtejä taas seinille.

Kuivuttuaan lanka oli pörröistä, paksua, raskasta ja yllättävän karkeaa karvan pehmeyteen verrattuna. Ehkä tässä leikatun karvan ominaisuus paljastui: leikattu karva on terävämpi kuin harjattuna irrotettu karva. Tosi kiva lanka ja soveltuisi varmasti hienosti esim. niukan ja lyhyen, ryhdikkään jakun materiaaliksi. 325 grammasta karstattua villaa syntyi 310 grammaa 100 % barbet-lankaa.

Suuret kiitokset Kristiinalle tästä hienosta karvaerästä!

2 kommenttia:

  1. Mielenkiinnosta: häviääkö käsittelyissä kaikki allergisoivat ainesosat? Pystyykö esimerkiksi pahasti koirille allerginen käsittelemään lankoja / pitämään yllä niistä tehtyjä vaatteita?

    Eve

    VastaaPoista
  2. En osaa vastata tähän, en tiedä tarpeeksi allergioista. Hilse häviää pesussa, mutta ehkä sitä voi olla allerginen myös koirankarvalle. Täytyy selvittää :).

    VastaaPoista