30. joulukuuta 2013

Afgaaninvinttikoira Paavo

Paavo, kuva: Molla Räsänen
Kehräsin ystävälleni Mollalle hänen upean afgaaninvinttikoirauroksensa Paavon (Int Nord Fi Se Dk Ee CH BruW-07 WW-12 Ingenue Prime Minizter) brindlen värisen, leikatun turkin. Karva oli puhdasta, silkkistä ja suurimmilta osin todella pitkää. Mukana oli hieman myös lyhyempää karvaa. Karstasin kuidun myllyllä. Kuitu käyttäytyi eri tavoin kuin aikaisempi afgaanikarva (ks. Seppo). Tämä huopui vähemmän, asettui nopeammin samansuuntaiseksi ja näin ollen oli myös helpompi karstata.

Leikattu afgaanikarva
Kehräsin karvan joulun välipäivinä Bliss-rukillani. Neljänä päivänä kehräsin lähes 20 tuntia! Kuitu oli haastavaa kehrätä, sillä käsissä karstattu karva huopui nopeasti ja muuttui vaikeasti selvitettäviksi palloiksi. Tiesin Mollan suunnitelmista neuloa langasta villapaita, joten yritin kehrätä kuidusta mahdollisimman kevyttä ja ohutta säiettä, jotta paidasta ei tulisi haarniskaa. Kehräsin ensin pidemmät kuidut ja lopuksi viimeisille rullille ohuemmat karvat. Eron huomaa selvästi valmiissa langassa.

Kertasin säikeen rukilla kaksisäikeiseksi löyhäkierteiseksi langaksi. Jätin langan pesemättä Mollan toiveesta ja sehän olikin jo hyvin puhdasta. Langasta tuli toiveeni mukaan kuohkeaa ja kevyttä, aivan erilaista kuin Seposta, jännittävä juttu! Lankaa syntyi 720 metriä ja reilut 600 grammaa. Valmis 100 % leikatusta afgaaninvinttikoirankarvasta kehrätty lanka on yllättävän pehmeää ja soveltuu varmasti villapaidan materiaaliksi. Odotan kovasti Mollan neuloman Paavo-paidan näkemistä :).

Pesemätön afgaaninvinttikoiralanka villapaitaa vartenEi kommentteja:

Lähetä kommentti