27. huhtikuuta 2014

Tiibetinterrieri: Jedi

Jedi, kuva: Laura Hartikainen
Ystäväni Laura omistaa kaksi tiibetinterrieriurosta. Lauran vanhempi koira on nimeltään Jedi (Bristol Cream's Jedi of the Dark) ja se on 2,5-vuotias. Jedi on väriltään soopeli ja Lauran mukaan Jedin väri on vaalentunut iän myötä huomattavasti. Jedin kanssa on treenattu leikkimielellä agilityä sekä opeteltu monenlaisia temppuja mielen virkistykseksi. Laura kertoo, että Jedi on pohdiskeleva, herkkä sielu, joka rakastaa omia ihmisiään palavasti.

Laura leikkasi Jedin turkin keväällä ja toimitti karvan minulle. Olen tavannut Jedin muutaman kerran tallilla ja muistan, kuinka silkkisen pehmeältä sen turkki tuntui. Odotinkin mielenkiinnolla, millainen lanka leikatusta tiibetinterrierin karvasta syntyy.

Kuitua karstamyllyssä
Karstasin karvaerän myllyllä. Erässä oli monenpituista kuitua, mutta siitä syntyi pääsääntöisesti hyviä lepereitä. Kehräsin karvan Blissillä - ensimmäistä kertaa ulkona, kivaa! Kehrääminen oli haastavaa, sillä kuitu oli karstauksesta huolimatta vaihtelevaa: lyhyttä, pidempää, liukkaampaa ja huopuvampaa. Huomasin, että karvasta oli kehrättävä aika paksua ja epätasaista lankaa. Kertasin langan kaksisäikeiseksi.

Valmis 100 % tiibetinterrierilanka on kaunista. Se on paksuhkoa, "möykkyistä" ja silkkiseen vivahtavaa. Koska kuitu on leikattu, lanka on karkeahkoa. Pesemättömästä langasta lähtee jonkin verran irtokarvaa, mutta pesen sen pian ja huuhtelen kolminkertaisesti etikkaviimeistelyllä. Uskon tämän tasoittavan ja ehkä hieman pehmentävän lankaa. Valmista lankaa syntyi 375 grammaa ja se olisi omiaan esim. talvikaulaliinaan tai keeppiin.

Mielenkiintoinen projekti :).

Säiettä rukilla
Pesemätön tiibetinterrierilanka

2 kommenttia:

 1. Moikka! Laitoin sulle pari viikkoa sitten sähköpostiin kyselyn, jos kehräisit mulle lankaa Siltä varalta, että se hävisi esim. roskaposteihin, niin se voisi löytyä sieltä otsikolla: Lankaa pomeranian-karvasta? Ilmottele, jos ehdit/kiinnostaa ottaa pieni tilaustyö vastaan :)
  --Riikka P.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Kiitos viestistä. Viesti oli tosiaan mennyt roskiin, mutta löytyi. Vastaan sinulle pian, Riikka!

   Poista