8. huhtikuuta 2015

Bordercollie: Piitu & Aava

Piitu ja Aava, kuva: Meeri Alanko
Piitu ja Aava, kuva: Meeri Alanko

Sain kehrättäväkseni erän bordercollienarttujen pohjavillaa. Omistaja kuvaa koiriaan seuraavasti:
"Piitu on 7,5-vuotias bordercollieneiti. Luonteeltaan Piitu on Suuri Persoona, aavistuksen omalaatuinen, herkkä ajattelija ja ennen kaikkea älykäs kuin mikä. Piitu ymmärtää suuren määrän sanoja ja osaa paljon temppuja. Vastapainoksi ajattelevaisuudelleen Piitu on myös leikkisä ja todella miellyttämisenhaluinen, mikä näkyy erinomaisena koulutettavuutena. Nuoruudessaan Piitu harrasti muun muassa tottelevaisuutta tokovalioksi asti, mutta nykyisin Piitu keskittyy mielipuuhiinsa pallon kopitteluun, syömiseen ja temppujen tekemiseen. 
Siinä missä Piitu on pohtijatyyppi, Aava on jotain aivan muuta. Aava on 1-vuotias bordercollien alku. Luonteeltaan Aava on mutkaton, vilkas, iloinen ja huomattavasti yksinkertaisempi kuin Piitu. Aava rakastaa juoksemista, leikkimistä, luonnon tutkimista (esimerkiksi heinät ja linnut ja kukat jajaja... on ihan parasta mitä Aava tietää), Piitua, omistajiaan ja ihmisiä ylipäätään. Aavalla ei ole huonoja päiviä, vaan joka aamu se herättää yhtä onnessaan valmiina uusiin seikkailuihin. Piitu on Aavan paras kaveri ja toisinpäin."
Raakakuitu
Kuitu oli todella laadukasta, pelkästään erittäin hienoa pohjavillaa. Se oli myös puhtaan ja rasvattoman tuntuista. Kehräsin villan karstaamatta kaksisäikeiseksi langaksi. Pystyin tekemään säikeestä hyvin ohutta, koska kuitu oli ominaisuuksiltaan liki täydellistä.  Pesin vyyhdin teatreeshampoolla ja huuhdoin lopuksi etikkamaustetussa vedessä. Langan painosta lähti pois vain 5 grammaa (3 %), mikä on todella harvinaista - yleensä lanka kevenee pesussa 10-30 % kuidun rasvaisuudesta riippuen. Valmista, pestyä lankaa syntyi 145 grammaa.

Pesemätön bordercollielanka
Valmis lanka on parasta mitä olen tähän mennessä kehrännyt. 100 % bordercollien pohjavillalanka on ohuehkoa ja suht' tasaista, kaunista, pehmeää ja lämmintä. Koirankarvalankaa hienoimmillaan! Pehmeytensä vuoksi lanka soveltuu vähemmän kulutukselle alttiiksi joutuviin neuleisiin, kuten asusteisiin.

Ihana kehräysprojekti. Ja taas minulla on uusi suosikkirotu: bordercollie :).


Pesty bordercollielanka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti