17. lokakuuta 2013

Elsa-lanka


Elsa ja säie värttinällä
Elsa on 10-vuotias koirani. Elsa on sekoitus viidestä rodusta: karjalankarhukoira (25 %), norjanharmaahirvikoira (25 %), suomenajokoira (25 %), suomenpystykorva (12,5 %) ja shetlanninlammaskoira (12,5 %). Elsasta lähtee pohjavillaa ympäri vuoden, tällä hetkellä hieman niukemmin. Elsan pohjakarva on noin 3 senttiä pitkää, hyvin hienoa ja sähköistyvää. Viimeisessä kuvassa näkyy, kuinka paljon yhdestä harjauskerrasta tuli lankaa.

Karstaaminen ei onnistunut, karva pöllysi ja irtoili käsikarstoista. Kehrääminen värttinällä sujui kuitenkin hyvin ilman karstaamistakin. Kehräsin 100 % Elsan karvaa, mutta karvat törröttivät säikeestä ja karvoja irtoili paljon. Kertaaminen ei juuri sitonut karvoja. Uskon, että pesu irrottaa karvaa lisää.


Elsan karva käyttäytyi eri tavalla kuin suomenlapinkoiran karva. Suomenlapinkoira on villamaista ja lampaanvillan kaltaista, Elsa lähempänä kissaa tai kania, luulisin, vaikken niitä ole vielä kehrännyt. Kaksisäikeinen lanka on erittäin pehmeää, tulee mieleen angora. Elsaa voisi jatkossa kokeilla lampaanvillaan sekoitettuna, jos vaikka villa sitoisi karvoja paremmin.

Elsan käsittelemätön karva
pesemätön lanka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti