20. maaliskuuta 2014

Suomenlapinkoira: Hilla

Hilla, kuva: Hannu Hurme


Hilla, kuva: Hannu Hurme
Kehräsin ystävälleni Ruskalle langan hänen paimensukuisen lapinkoiranarttunsa Hillan (Reppulin Car-Indis) harjatusta karvasta. Hilla on kolmivuotias, riistaparkin värinen leikkisä narttu, jota kutsutaan myös lempinimillä Hilppunen, Tyynypylly ja Isildjur. Ruskan mukaan Hilla liikkuu mielellään kuperkeikoilla ja rakastaa eniten maailmassa lunta & jäätä ja toiseksi eniten keppejä. Se istuu mielellään järvessä, vaikkei uimisesta tykkääkään. Hilla pitää myös erityisesti miespuolisista rapsuttelijoista, erikoisissa asennoissa nukkumisesta ja moottoriveneilystä :).

Raakakuitu ja säie
Säiettä rukin rullalla
Hillan karva oli yhtä ylellistä kuin aiemmat kohtaamani suomenlapinkoirakuidut. Hienoa, äärimmäisen pehmeää ja silkkistä. Siinä oli yllättävä parfyyminen tuoksu - en tiedä, onko Hillan ominaishaju tällainen vai onko Ruska sumutellut siihen jotain hajustetta :). En karstannut sitä vaan kehräsin ja kertasin suoraan Blissillä kaksisäikeiseksi langaksi. Vähän haastavampien projektien jälkeen Hillavillan kehrääminen oli suorastaan nautinnollista helppoudessaan. Kehräsin langasta tarkoituksella ohuehkoa, jotta se soveltuu asusteiden, esim. lapasten materiaaliksi.

Valmiista 100 % suomenlapinkoiralangasta tuli superpehmeää, ohutta, sileähköä ja kaunista. Pesemätön vyyhti painoi 125 grammaa ja jätän sen pesemättä, sillä kuitu oli puhdasta. Pakkaan nyt langan pakettiin ja lähetän Ruskan iloksi Helsinkiin. Olisi kiva nähdä, mitä tästä syntyy.


Pesemätön suomenlapinkoiralanka2 kommenttia:

  1. Mahtavaa että Tuomas linkkasi tämän FB:ssä, niin minäkin löysin tieni tänne! Kehrääminen on kiinnostanut mua jo jonkin aikaa, mutta olen arka aloittamaan uusia harrastuksia, kun harrasteita on ennestäänkin jo niin paljon. Mutta mielelläni seurailen mitä sinä saat aikaiseksi ja lemmikkien karvoista kehrääminen on todella kiinnostavaa. Edellisellä kissallani jota ikävä kyllä ei enää ole, oli todella tuuhea ja pehmeä aluskarva jota lähti suurina tukkoina harjatessa. Harmittaa edelleen että en koskaan pistänyt sitä talteen koska siitä olisi tullut aika iso määrä lankaa. Nykyisen kissamme karva ei ole mitään siihen verrattuna :D

    VastaaPoista
  2. Kiitos kivasta palautteestasi :). Olen itse hurahtanut kehräämiseen täysin ja ystäväpiirini kautta saan onnekseni eksoottisiakin kuituja kokeiltavakseni.

    VastaaPoista