19. maaliskuuta 2014

Poni: Kessu

Kessu, kuva: Jessica Varjonen

Raakakuitu
Ystäväni Janita omistaa valloittavan 11-vuotiaan Kessu-poniruunan, joka on oikealta nimeltään Sommertraum ja rodultaan sekä väriltään pinto. Kessu vaihtaa hieman turkkinsa väriä kesäisin ja talvisin. Näin keväällä se heittää muhkean talvikarvansa pois ja Janita on sitä minulle kärsivällisesti jaksanut kerätä ponia harjatessaan. Myös hevoshieroja Reine vauhditti karvanpoistoa hieroessaan ponia eräänä päivänä :).

Ponisäiettä rukissa

Minulla on muutama hevoskarvasatsi odottamassa, mutta tämä oli ensimmäinen erä harjattua eikä klipattua karvaa. Karvan pituus näytti lupaavalta (n. 3-4 cm). Karva oli pääosin päällyskarvaa, joka ei huopunut ollenkaan, joten en edes yrittänyt karstata sitä.

100 % poninkarvalangan kehräys ei onnistunut karvan liukkauden ja lyhyyden vuoksi, joten sekoitin säikeeseen kehräysvaiheessa harmaata lampaanhahtuvaa. Kehräsin ja kertasin langan kaksisäikeiseksi Blissillä. Kehräys oli todella sotkuista touhua ja en suosittele kehräämään hevosenkarvaa olohuoneessa… Karvoja löytyi ja tulee löytymään ihan joka paikasta, sillä ne sähköisinä tarttuivat herkästi kaikkialle.

Haastavan kehräyssession tuloksena syntyi ensimmäinen hevos- tai oikeastaan ponilankani, jossa on mukana noin 40 % lampaanvillaa. Valmista lankaa syntyi 115 grammaa ja se on paksua, yllättävän pehmeää. Irtokarvoja irtoilee pesemättömästä vyyhdistä aika lailla, mutta uskon pesun parantavan langan laatua. Tämä hauska ponilanka sopisi tehosteeksi neuleisiin tai vaikka sukanvarsiin.

Pesemätön poni-lammaslankaEi kommentteja:

Lähetä kommentti