17. elokuuta 2014

Saksanpaimenkoira: Irma, Jarda & Kamu


Jarda ja Kamu, kuva: Sanna Hult
Irma, Jarda ja Kamu, kuva: Sanna Hult

Ystäväni ja serkkuni Sanna tilasi villapaitalangan saksanpaimenkoirien Irman, Jardan ja Kamun karvoista. Jarda ja Kamu ovat Sannan uroskoiria ja Irma tätini Helenan narttu. Jarda ja Irma ovat 10-vuotiaita sisaruksia ja Kamu vähän nuorempi herra. Nämä saksanpaimenkoirat ovat käyttölinjaisia koiria ja Sanna on harrastanut monipuolisesti koiriensa kanssa erilaisia palveluskoiralajeja. Irma puolestaan asuu perheensä kanssa upeissa maisemissa Saimaan rannalla.

Saksanpaimenkoiran harjattu karva eli pohjavilla on pehmeää ja väriltään yllättävän vaaleaa tummaan peitinkarvaan verrattuna. Karvaerässä oli kahdenlaista kuitua: pidempää ja karkeampaa karvaa sekä hyvin pumpulimaista lyhyttä villaa. Pidempi karva oli helppoa kehrättävää, mutta lyhyt ja pehmeä villa aiheutti haasteita ja säie katkesi helposti, jos karkeaa ei ollut yhtään joukossa. Yritin sotkea kuitua niin, että pehmeä villa sekottui karkeampaan karvaan. Jouduin kuitenkin kehräämään pehmeän kuidun vuoksi voimakkaammalla kierteellä, jotta sain kestävämpää säiettä.

Raakakuitua
Säiettä rukilla
Pesty lanka


Kehräsin raakakuidun karstaamatta, koska se oli takkuuntumatonta ja siistiä. Kertasin langan kaksisäikeiseksi. Yritin tehdä langasta mahdollisimman kuohkeaa ja löyhäkierteisempää, koska Sanna haluaa neuloa siitä villapaidan. Pesin langan teatree-hevosshampoolla ja huuhtelin kolmeen kertaan, lopuksi etikkavedessä. Kuivatin lankoja päivisin ulkona ja öisin sisällä.

Valmis 100 % saksanpaimenkoiralanka kuuluu luksuslankaosastoon. Se on pehmeää, kuohkeaa, keskipaksua ja lämpöistä. Langassa on paljon eri sävyjä tummasta ruskeasta valkoiseen. Pehmeytensä vuoksi se ei tule kestämään kulutusta järin hyvin, mutta sukkiahan tästä ei ole tarkoitus tehdäkään vaan ylellinen neule. Valmista lankaa syntyi 1 300 grammaa.

Tämä lanka on kehrätty hyvällä lomafiiliksellä heinä-elokuun mahtavissa helteissä ulkona - toivottavasti lanka lämmittää Sannan villapaidassa samalla tavoin kuin aurinko kehrääjää :).

100 % saksanpaimenkoiralanka pestynä

1 kommentti:

  1. Kiitos Mari ihan hirmu hirmu paljon! Monivuotinen haave villapaidasta omien koirien karvoista kehrätyistä langoista on toteutumassa parhaalla mahdollisella tavalla :) Tuohan tähän projektiin oman lisäarvonsa se, että karvat langoiksi on kehrännyt oma serkku! Ja kohta siihen viimeiseen vaiheeseen eli puikot viuhumaan :)

    VastaaPoista