9. syyskuuta 2015

Syysvärejä lankoihin


Pietaryrttiä värjäyskattilassa

Siankärsämö
Värjäsimme äitini kanssa lankoja luonnonväreillä syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna Taipalsaarella. Tällä kertaa mukana ei ollut kehräämiäni koirankarvalankoja, mutta tavoitteenani on tarjota jatkossa luonnonvärjäystä kehrätyille langoille. Nyt värjäsimme Novitan Nallea, Seitsemää Veljestä, Pirtin kehräämän Villeä ja Gjestalin Maijaa, yhteensä 2 800 grammaa.

Meillä oli tällä kertaa toistakymmentä luonnonvärikasvia: marja-aroniaa, vuorenkilpeä, koristevadelmaa, poimulehteä, kieloa, kelta- ja punasipulia, lupiinia, ruusua, piharatamoa, pietaryrttiä, ukonhattua, puna-apilaa, kanervaa ja siankärsämöä. Kasvit oli kerätty edeltävinä viikkoina Kaakkois- ja Keski-Suomesta, sipulinkuoret haettu marketin vihannesosastolta.

Vuorenkilpi
Keitimme perjantaina väriliemet sekä puretimme langat alunalla. Aiemmin olemme laittaneet alunan väriliemeen, mutta nyt esipuretimme kaikki langat. Kasvit jäivät liemiin yöksi, siilasimme liemen vasta seuraavana aamuna. Värjäsimme yhteensä 18 erää, joista suurin osa oli yhden kerran käytettyjä liemiä. Jälkivärjäyksen teimme sipuleista ja aroniasta. Jälkiväreihin lisäsimme ruosteisia hevosenkenkiä. Myös vuorenkilpiliemeen laitoimme rautakenkiä, sillä väri näytti hailakalle. Rauta muuttikin yllättävän paljon vuorenkilpiväriä ja lopputulos oli kaunis, tumma harmaa.

Värjäsimme edellisen kerran juhannuksen jälkeen ja tämä syksyn värikirjo eroaa selvästi kesän väreistä. Keltaiset, joita tuli eniten, ovat ruskeasävyisiä ja murrettuja, kun alkukesän keltaisissa on huomattavasti kirkkaampia sävyjä. Erityisen tyytyväisiä olimme kelta- ja punasipuliin, aroniaan, vuorenkilpeen sekä pietaryrttiin. Kielosta odotin voimakkaampaa punaista, se jäi vaatimattomaksi. Kokonaisuudessaan hieno kokoelma vahvoja värejä.

Kuivan loppukesän vuoksi en löytänyt sieniä ja poikkeuksellisesti tällä kertaa mukana ei ollut yhtään sientä. Tarkoitukseni on vielä loppusyksystä etsiä verihelttaseitikkejä pakkaseen kevättä varten - se on suosikkivärjäysvärini :).


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti