16. tammikuuta 2016

Perinnerukkeja

Kiikan rukki
Kehrään lähes yksinomaan modernilla, hollantilaisella Bliss-rukillani, mutta minulla on myös suomalaisia perinnerukkeja, jotka ovat käyttökuntoisia ja toimivia. Suurin ero iän lisäksi näillä rukeilla on, että Bliss on pystyrukki ja perinteiset "wanhat rouwat" ovat kaksinyörillisiä viistorukkeja. Kaikki perinnerukkini ovat eri tyyppiä ja olen yrittänyt selvittää, miksi niitä kutsutaan. Suomalaisista rukeista löytyy todella vähän tietoa, joten selvitykseni on yhä kesken.

Kiikan rukki

Linnea-rukki
Tämä kaunotar on kulkeutunut minulle Varsinais-Suomesta. Se on siistissä kunnossa, vain pari tappia puuttuu. Kiikassa valmistettiin rukkeja 1800-luvun puolesta välistä 1900-luvun puoleen väliin ja nämä rukit on helppo tunnistaa punaruskea-musta-värityksestään. Rukissa on kaksoisreidet ja se on siro perinnerukki.

Linnea-rukki

Linnea-rukki oli ensimmäinen perinnerukkini, jos mummoni Kiikan rukin jäänteitä ei lasketa. Ostin tämän ystäväni kautta Keski-Suomesta. Siitä puuttui jonkun verran osia ja jotta pystyin kehräämään, kunnostin sitä perinteitä kunnioittamatta nykyaikaisin keinoin, korvasin mm. puuttuvat tapit, joilla pyörän tappi kiristetään kaksoisreisiin, vahvoilla kumipaloilla. Linnea on hieman ronskimpi rakenteeltaan kuin Kiikan rukki ja tyypillisesti lakattu puunvärinen rukki.

Vihreä rukki

Vihreä rukki

Perinnerukkisarjani kaunein yksilö on vihreällä ja punaruskealla maalattu rukki, mallia tai nimeä en tiedä. Sen puuosat on muotoiltu kurvikkaasti ja se on todella viehättävä. Hankin sen Keski-Suomesta vanhemmalta isännältä, joka kertoi äitinsä kehränneen tällä aikoinaan. Tätä rukkia on käytetty paljon, sillä polkimen puuosat ovat hioutuneet kuopalle!

Maalaamaton rukki

Maalaamaton rukki

Tämä rukki löytyi Kaakkois-Suomesta eräästä kuolinpesästä. Se on kaikkein heikoimmassa kunnossa ja isäni teki siihen puuttuvan liipottimen. Tämä rukki muistuttaa jonkun verran vihreää rukkia, mutta kaksoisreisien tilalla on vain yhdet reidet metallitukien kanssa. Tämänkään mallia tai nimeä en tiedä. Arvioin, että tämä on perinnerukeistani vanhin. Ihastuttava piirre tässä leidissä on, että kaikki liitokset on todella kauniilla puutapeilla ja mm. tyttäret on sorvattu koristeellisiksi. Kunnostan rukin ensi kesänä uuteen loistoonsa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti