9. helmikuuta 2016

Ceskoslovensky vlciak: Sisy & Semi


Sisy, kuva: Janica Heikkinen
Semi, kuva: Janica Heikkinen
Sain kehrättäväkseni uuden rodun, ceskoslovensky vlciakin. Kyseessä oli pieni erä kahden koiran harjattua pohjavillaa. Janica kertoo, että suurin osa pohjavilloista on Sisyn, 12-v.  Kuvassa Sisyllä on sama pohjavilla, joka on nyt lankana! Janica nimittäin harjasi koiran yhdessä päivässä ja otti kaiken karvan talteen. "Sisyllä on erittäin runsas turkki vaikka asukin sisäkoirana, nykyään viettää rauhallista elämää," hän kertoo. Karvaerässä on myös hieman Janican toisen koiran Semin, 5-v., pohjavillaa. Semi on aktiivinen koira ja harrastaa Janican mukaan kaikenlaista, mm. näyttelyitä, jälkeä ja tokoa.

Harjattu pohjavilla tuntui laadukkaalta kuidulta. Se oli keskipituista ja yllättävän karkeaa pohjavillaksi, eikä huopunut yhtään kuten esim. borzoin tai afgaanin pohjavilla. Kuitu ei vaatinut karstaamista. Kehrääminen oli helpohkoa, tosin säie katkesi helposti, jos tarkkaavaisuuteni herpaantui. Kertasin langan kaksisäikeiseksi langaksi. Pesemätön lanka tuntui karkealta, mutta pesu mäntysuovalla sekä huuhtelu etikkaviimeistelyllä pehmensivät lankaa. Järvivedessä huuhdeltu lanka olisi muuttunut luultavasti vieläkin pehmeämmäksi. Hakkasin märkää vyyhtiä seinään kierteen tasoittamiseksi.

Lanka ei menettänyt pesussa juurikaan painosta eli kuitu oli puhdasta ja rasvatonta. 100 % ceskoslovensky vlciak -lanka on kaunista ja tasapainoista lankaa. Sitä syntyi 125 grammaa. Janica kertoi suunnittelevansa langasta seinävaatetta tms. koristetekstiiliä - olisi todella mielenkiintoista nähdä käsityö sen valmistuttua!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti