24. maaliskuuta 2016

Bordercollie: Kiila
Kiila keskellä, kuva: Riitta-Liisa Kuittinen

Sain kehrättäväkseni isomman erän bordercollien harjattua karvaa. Kävin hakemassa karvat Riitta-Liisan luota ja tapasin samalla itse karvantuottajan, ihastuttavan blue merle-värisen Kiila-nartun. Riitta-Liisa kertoo Kiilasta seuraavaa:
Kiila karvanlähdön aikaan,
kuva: Riitta-Liisa Kuittinen
"Kiila on yksi Jekyll ja Hyde karvansa suhteen, maailman pehmoisin teddykarhu, hyeena tai whippet riippuen siitä että mikä on karvanlähdön aika. Tammikuun alussa Kiila istuu suht' pörröisenä "pikkusiskojensa" keskellä. Maaliskuussa on karvat kadonnut housuja ja häntää lukuunottamatta, kiinteä kaksi kuukautta sitten sopiva lukkopanta putoaisi hetkessä tuolta bodaajalta. Pakkasella tulee kylmä tuossa whippet-ilmiasussa - ei ihme! Suurin osa karvoista on kerätty vuosien saatossa nimenomaan Kiilasta, noista kahdesta muusta lähtee säälittävä määrä verrattuna Kiilan karvanlähtö -kasoihin. Nyt saamme sitten elää monta kuukautta ilman Kiilan karvanlähtöä. Kiila on nyt 9 vuotta ja perinyt karvanlähtönsä äidiltään ja isoäidiltään. Onneksi Kiilan melkein viisivuotiaat pennut eivät perineet äitinsä karvaa. Kiila on karavaanari - kaikkien kaveri ja tykkää palloilusta ja vetoleikeistä, agilityyn oli suuri palo mutta nyt ollaan jo eläkkeellä harrastuksista."
Vyyhdit pesussa
Raakakuitu
Kuten aiemmatkin bordercolliet, Kiilan karva oli ihanteellista kehrättävää. Se ei tarvinnut karstausta - vaikka osa karvoista olikin möykkyinä, kuitu irtosin käsin repimällä. Kehräsin langasta kaksisäikeistä Bliss-rukillani. 

Pesin langan mäntysuovalla ja lisäsin viimeiseen huuhteluun etikkaa. Tasoitin kierrettä hakkaamalla märkiä vyyhtejä ulkoseinään, mitä ohikulkeva vanhempi pariskunta jäi ihmettelemään ;). Tänään,  kiirastorstain aamuna vyyhdit kuivuvat pönttöuunin lämmössä. 

Valmista 100 % bordercollielankaa syntyi n. 1 000 grammaa. Se on pehmeää, lämmintä, suht' tasaista ja ohuehkoa. Väri on kaunis, osittain kaksivärinen valkean ja harmaan säikeen yhdistyessä. Todellista luksuslankaa, josta syntyisi vaikka ylellinen neule.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti